Letnia Szkoła Biologii na UWM

W dniach od 4 do 7 września na Wydziale Biologii i Biotechnologii UWM w Olsztynie odbyły się zajęcia Letniej Szkoły Biologii, w której udział wzięli uczniowie klasy 3c naszego liceum. Przyszli maturzyści realizowali projekt badawczy „Ocena stanu jakości wód Jeziora Kortowskiego” w trzech blokach warsztatowych: Toksykologia środowiska, Ekologia i Biologia molekularna. Zajęcia były prowadzone w laboratoriach uniwersyteckich pod okiem kadry dydaktycznej Wydziału Biologii i Biotechnologii UWM. Praca badawcza odbyła się w małych zespołach, także każdy uczeń miał dostęp do urządzeń i materiałów, a więc wcielił się w role badacza. Młodzi biolodzy uczestniczyli również w zajęciach terenowych , wypłynęli rowerami wodnymi na jezioro i pobierali do badań roślinność wodną. W ramach warsztatów uczniowie oceniali jakość wód Jeziora Kortowskiego pod względem biochemicznym, wskaźników ekologicznych oraz elementów z biologii molekularnej. Zajęcia w letniej szkole biologii zakończyło spotkanie z władzami Wydziału Biologii i Biotechnologii oraz prezentacja programu międzynarodowych studiów Applied Biology.

Zdarzenie współfinansowane przez naszą fundację.

Posted in Bez kategorii.